Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Over de collectie
In de database zijn meer dan 170.000 uittreksels opgenomen van akten die door notarissen in de regio Rotterdam zijn opgesteld. Vanaf de 16e eeuw zijn in de regio Rotterdam notarissen actief. Wilt u meer weten over de inhoud en de aanwezigheid van de notariële akten, raadpleeg dan de archiefwegwijzer van het Stadsarchief Rotterdam. Raadpleeg ook de verklarende woordenlijst van termen binnen notariële akten en de algemene zoekhulp van archieven.nl.

De volledige akten kunt u inzien op de studiezaal van het Stadsarchief Rotterdam. Dankzij de inzet van vrijwilligers zijn er regelmatig aanvullingen die worden toegevoegd aan de database.

Zoekhulp
Geef in de zoekbalk linksboven in het scherm de gewenste zoekterm(en) op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een naam en/of beroep. Standaard doorzoekt het systeem alle velden. U kunt ook kiezen tussen één van de andere zoekvelden die ter voorschijn komen zodra u met de cursor in het zoekveld gaat staan. Na een zoekopdracht is de optie om het aantal zoekresultaten te verkleinen door te filteren of meer zoektermen toe te voegen.

Filteren
In de rechterkolom onder ‘verfijnen op’ filtert u na een brede zoekopdracht het zoekresultaat door te kiezen van één van de termen die onder de filteropties te zien zijn. Achter de term ziet u hoeveel resultaten er per term gevonden zijn. Indien er een filter actief is ziet u deze term bovenin het scherm staan met een rood kruis ervoor. Klik op het rode kruis om de filter te verwijderen.

Aktesoort
U kunt in het zoekveld ‘aktesoort’ kiezen uit een lijst van aktesoorten. Meer informatie over wat de verschillende aktesoorten inhouden .

Synoniemenlijst
Bij het zoekveld ‘alle velden’ is het mogelijk om gebruik te maken van de synoniemenlijst. Deze lijst bestaat uit termen die synoniem van elkaar zijn en die op basis van deze relatie mede doorzocht worden op het moment dat deze functie actief is. Zoeken op ‘Jan’ levert in dat geval bijvoorbeeld ook resultaten op voor ‘Johannes, ‘Hans’, etc.

Om te zien of u gebruik maakt van de synoniemenlijst klikt u het icoontje rechts van het zoekveld ‘alle velden’ aan. Zie figuur 2. Indien er een rood kruisje bij staat maakt u er geen gebruik van, indien er een groen vinkje bij staat zoekt hij ook naar synoniemen. Na een zoekopdracht is het mogelijk om te zien welke synoniemen er doorzocht zijn door met de cursor over het synoniemen icoon te zweven. Het gebruik van een synoniemenlijst is niet mogelijk in combinatie met een "wildcard" (* of ?).

 

 

beacon
1.841  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
122 boedelinventaris 02-dec-1684
Aktesoort:
boedelinventaris
Datering:
02-dec-1684
Aktenummer:
122
Bladzijden:
342 t/m 411
Notaris:
Jan van der Hoeven
Standplaats:
Rotterdam
Akteplaats:
Rotterdam
Inhoud:
De boedelinventaris van Joosie Cornelis Boelhouwer, weduwe van Jan Cornelis Bodegrave.
Benoemd worden de mensen voor de in en uitgaven:
Een vergulde drogistlade bestemd voor Johan Duijrea.
Een huis en erve, gelegen aan de westzijde van de Vijversteegh, belend ten zuiden van Hendrik Hendriks Backer, ten noorden van Jan Cornelis.
Een huis en erve, gelegen aan de westzijde van de Vijversteegh, belend ten noorden aan Jan Cornelis, ten zuiden aan Barent Cornelis den Uijl.
Een huis en erve, gelegen aan de westzijde van de Vijversteegh met een uitgang, gelegen Achter 't Verbrande Klooster, belend ten zuiden aan Hendrik de Backer, ten noorden aan de Vestsloot.
Een huis en erve, gelegen aan de westzijde van de Korte Lijnstraet, belend ten noorden aan Pieter Claes, ten zuiden aan Zier Cornelis, strekkende tot aan Cornelis de Gouwenaer toe, Jan Cornelis is bedeelt met de goederen en boedel van Barbara Lievens, genoteerd bij Adriaen Kieboom, notaris, op 31-01-1665.
Een custingrentebrief van 100 gulden, voor een huis en erve aan de westzijde van de Korte Lijnstraet, belend ten zuiden aan Barent Cornelis, ten noorden aan Barbara Lievens, strekkende tot aan de Zwanesloot toe, genoteerd op 30-03-1662.
Nog te ontvangen uit handen van Jan Cornelis, 100 gulden, genoteerd op 07-08-1665, 50 gulden, genoteerd op 09-09-1665, 50 gulden, genoteerd op 21-10-1669, van willemtje Cornelis, zij stond Maria Zieren bij.
Een rentebrief van 2000 gulden ten laste van Ingetje Ariens, weduwe en boedelhoudster van Salomon Laurens, ten behoeve van Jan Cornelis Bodegrave, zij verzekerd haar huis en erve, staande aan de westzijde van de Westerwagenstraet, belend ten noorden van de Leeuwestraet, ten zuiden aan de erfgenamen van Gijsbert van Rossum, genoteerd op 19-05-1674.
Een schuldbrief ten behoeve van Maerten Ariens en Harmen Ariens, op een huis en erve, staande op de westzijde van de Korte Lijnstraet, achter 't verbrande Klooster, belend ten noorden aan Abraham Claes,
Inhoud vervolg:
ten zuiden aan Adriaen Besoijen, strekkende tot aan Cornelis van Dijk toe, genoteerd op 15-04-1667, het transport is gedaan op 05-09-1675, ten behoeve van Jan Cornelis Bodegrave.
Een rentebrief van 500 gulden voor Maerten Cornelis Kuijper, op de hipotheek van een huis en erve, staande op de westzijde van de Schiedamschendijk, belend ten zuiden aan Pieter Sinjoor, ten noorden aan Pieter IJdens, strekkende tot aan de Binnenwerf, genoteerd op 14-07-1674.
Een huis en erve, staande aan de oostzijde van de Brandewijnsteegh, belend ten noorden aan Jan Coenelis, ten zuiden aan anthonie Keijser, strekkende tot aan Adriaen Willems Balkenende toe, genoteerd op 26-05-1656.
Een huis en erve, staande naast de anderen aan de oostzijde van de Brandewijnsteegh, achter 't Verbrande Klooster, belend ten noorden en te zuiden aan Hubrecht van Meurs, strekkende tot aan adriaen Balkenende toe, genoteerd op 30-08-1655.
Een huis enerve, staande aan de oostzijde van de Hooghstraet, belned ten zuiden aan Geertruijd van der Kemp, weduwe van Cornelis Slingerland, ten noorden aan Paulus Timmers de Ouden, strekkende tot aan de haven toe, genoteerd op 16-02-1679.
Een huis en erve, staande aan de oostzijde van de Schiedamschedijk, belend ten zuiden aan Wouter Jacobs, ten noorden aan Jan Adams, strekkende tot aan de erfgenamen van Claes van Dongen toe, genoteerd op 28-04-1682.
Een huis en erve, staande aan de westzijde van de Westerwagenstraet, belend ten noorden aan Pieter Barnevelt, strekkende tot aan het Taenhuis toe, genoteerd op 03-05-1660.
schulden:
Brechtge Dankers, 7.10 gulden, over een huis in de Brandewijnsteegh, Annetge Maertens, 22.10 gulden, aan huur over een huis in de Brandewijnsteegh, Maertgen Lappers, over huur van een huis aan de oostzijde van de Schiedamschedijk, Amerensge Alewijns, huur over een huis aan de oostzijde van de Schiedamschedijk,
Francois Bodegrave en Neeltge Pieters, 16 gulden, over huur van een huis aan de westzijde van de
Inhoud2:
Westerwagenstraet, 1000 gulden voor een loods op de werf, achter 't Verbrande Klooster, Huijge Theunis Tromp, over huur van een huis in de Vijcersteegh, Mattheus Nesscher, loodgieter, 17 gulden betaald, Hendrik Jager, metselaer, 18 gulden betaald, Jacob de Minnil, hoedekramer, 24 gulden betaald, Johannes Vinkenburgh, stoombereider, 11.18 gulden betaald, Adriaen de Groot, 8.7 gulden betaald, Hendrik van Gouders, 2 gulden betaald, Frans Zegers, bedienaar ter begrfenis, 20 gulden betaald, Hartger van Rae, commissaris van bidders, 15.12 gulden betaald. Cornelis Brasser, timmerman, 16 gulden betaald, Maeijtge Francken, 4 gulden betaald, Dhr. Muijsert, meester glasmaker, 2.17 gulden betaald, Maertge en Cornelia Boelhouders, 100 gulden betaald.
De inventaris is beschreven in het bijzijn van Francois Bodegrave en Baertge Bodegrave, vrouw van Adrianus Beens, kinderen en mede erfgenamen van Joosge Cornelis.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
155 transport 17-dec-1685
Datering:
17-dec-1685
Aktesoort:
transport
Aktenummer:
155
Bladzijden:
527 t/m 530
Notaris:
Jan van der Hoeven
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Matroos Louijs Joosten van Middelburgh, op vertrek staand met het schip 'de Eendracht' voor de Westindische Compagnie naar Guinea te varen, transporteert 100 gld. uit zijn te verdienen maandgelden naar Trijntge de Bois, vrouw van Nicolaes Michielsz Wanda. Trijntge wordt gemachtigd het geld te innen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
150 machtiging 23-nov-1685
Datering:
23-nov-1685
Aktesoort:
machtiging
Aktenummer:
150
Bladzijden:
508 t/m 510
Notaris:
Jan van der Hoeven
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Turfschipper Bonne Hobbes, wonend op Jouwer, machtigt Johan de Jongh alhier om voor hem zijn zaken waar te nemen.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
151 transport 02-dec-1685
Datering:
02-dec-1685
Aktesoort:
transport
Aktenummer:
151
Bladzijden:
511 t/m 514
Notaris:
Jan van der Hoeven
Akteplaats:
Rotterdam
Standplaats:
Rotterdam
Inhoud:
Jan Christeaen van Breslau, trompetter in dienst van de Westindische Compagnie, staat op vertrek met het schip 'de Eendracht' naar Guinea te varen. Hij transporteert aan zijn vrouw Catharina Moerland 250 gld.
uit zijn te verdienen maandgelden.
Toegangsnummer:
18 Archieven van de Notarissen te Rotterdam en daarin opgegane gemeenten (ONA)
Inventarisnummer: